Goed verzekerd op reis

Je bent op Ibiza aan het genieten van een autorit over het eiland, raast met je waterski`s over het water of zit lekker te ontspannen op een terras en je hebt de tijd van je leven. Tot het ineens fout gaat. Voor onverwachte kosten door schade aan je auto, bij een ongeval of bij diefstal van je tas ben je met een reisverzekering verzekerd.

Er zijn verschillende soorten reisverzekeringen en daarnaast kun je ook nog kiezen uit allerlei soorten aanvullende dekkingen. Hoe weet je nu wat je precies moet kiezen? Aan de hand van de volgende vragen vind je welke reisverzekering het beste bij jou past.

Hoeveel dagen van het jaar ben je op vakantie?

Of een kortlopende of doorlopende verzekering de beste keuze voor jou is hangt af van het aantal dagen dat jij per jaar op vakantie bent. Wanneer je als alleenstaande minimaal 21 dagen per jaar op vakantie bent, is een doorlopende reisverzekering de goedkoopste optie. Voor gezinnen geldt dit vanaf 16 dagen per jaar. Ook wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn. Je hoeft dan niet steeds opnieuw een afsluitpremie te betalen.

Wat wil je gedekt hebben?

De basisdekking van je reisverzekering kun je aanvullen met dekkingen die specifiek voor jouw situatie interessant zijn. Hierbij kun je denken aan autohulpdekking, wintersportdekking of medische dekking. Sommige reisverzekeringen bieden een erg uitgebreide basisdekking, waar deze zaken al in meeverzekerd zijn. Het is daarom goed om eerst de polisvoorwaarden te lezen. Een eenvoudige basisverzekering kan al voldoende zijn voor de reis die jij gaat maken.

Waar reis je naar toe?

Je kunt een reisverzekering afsluiten voor reizen in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Onder de Europadekking vallen ook de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee (Marokko, Tunesië, Libië, Egypte, Israël, Libanon en Aziatisch Turkije). Wanneer je op vakantie gaat naar Ibiza is de Europadekking voldoende. De werelddekking is de duurste optie en daarom alleen aan te raden wanneer je verwacht ook buiten Europa te reizen.

Wat is de kans dat je de reis moet annuleren?

Wanneer je lange tijd van te voren je reis boekt, dan kan het zijn dat je ineens die periode niet meer op reis kan. Je kan ziek worden, plotseling moeten werken of in een lastige familiesituatie zitten. In die gevallen is het fijn om een annuleringsverzekering te hebben. De annuleringsverzekering dekt ook schade wanneer je tijdens je vakantie om onvoorziene redenen eerder terug naar huis moet.

Wat is de beste verzekering?

Tussen verzekeraars kunnen er verschillen zijn in de dekkingen en vergoedingen die aangeboden worden. Er zijn veel reisverzekeringen op de markt, waardoor het moeilijk is om al het aanbod te vergelijken. Belangrijk is daarom om aan de hand van bovenstaande vragen te bedenken welke eisen jij stelt aan een reisverzekering en ervoor te zorgen dat je daarvoor verzekerd bent.